با تولید انبوه خودروهای برقی در جهان و مجهز‌شدن شهرهای بزرگ به ایستگاه‌های شارژ باتری‌های برقی، بسیاری بر این باور بودند که بساط پمپ‌بنزین‌ها به سرعت از شهرها برچیده خواهد شد و خودروها با سوخت فسیلی سر از گاراژها و موزه‌ها درخواهند آورد. آمار و ارقام سال‌های ابتدایی دهه دوم قرن نیز گواه این امر بود و فروش خودرو در فاصله سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ رشدی ۴۶ تا ۶۹ درصدی داشت.

به گزارش خودروتک به نقل از دنیای اقتصاد ، با این حال با کاهش فروش این دست خودروها در دو بازار بزرگ جهان یعنی ایالات‌متحده آمریکا و چین، در نیمه دوم سال ۲۰۱۹، شمار خودروها برقی تنها رشدی ۹درصدی نسبت به سال قبل داشت. پیش‌بینی‌ها همچنین نشان از آن داشتند که کووید‌-‌۱۹، بازار خودروهای برقی را بیش از پیش به کما ببرد.

با این حال‌ فروش خودروهای برقی در دوران کووید شگفتی‌ساز شد و به‌رغم همه‌گیری و اثرات آن، فروش جهانی خودروهای برقی در ۲۰۱۹ رشدی ۴۱درصدی را ثبت کرد. در نهایت امر سهم جهانی فروش خودروهای برقی از کل ‌خودروهای جهان به ۶/ ۴درصد رسید که این عدد، رکورد تازه‌ای در بازار این خودرو به‌حساب می‌آید.

بنا بر گزارش 2021 «چشم‌انداز جهانی خودروهای برقی»، سهم جهانی این دست خودروها در سال 2021 به‌ 10میلیون دستگاه خواهد رسید. در این میان اروپا با ثبت 4/ 1میلیون دستگاه، پرمخاطب‌ترین منطقه جهان برای استفاده از خودروهای برقی موسوم به EV است. پس از آن‌ چین با 2/ 1 میلیون دستگاه و ایالات‌متحده با اختلاف زیاد و ثبت 295هزار دستگاه‌ در جایگاه‌های بعدی قرار دارند.

بسیاری از دولت‌های اتحادیه اروپا در دوران همه‌گیری ناشی از کووید-19 با ارائه سیاست‌های تشویقی، موفق شدند شمار خودروهای برقی ثبت‌نامی را نسبت به 2019 دوبرابر سازند. در میان کشورهای اروپایی، نروژ با افزایش 75درصدی فروش خودروهای برقی صدرنشین است و پس از آن ایسلند با افزایش 50درصدی EVها در جایگاه دوم ایستاده است. آلمانی‌ها در 2020 بیش از 295هزار خودروی برقی خریداری کردند و انگلیسی‌ها نزدیک به 176هزار دستگاه خودروی برقی سفارش دادند.

گرچه زمانی که بحث از وسائل حمل و نقل برقی می‌شود، برای بسیاری تداعی‌کننده خودروهای سواری سبک است اما تکنولوژی‌های برقی در حال فتح سنگر به سنگر تمامی صنعت خودرو‌سازی است. روندی که در بازار خودروهای برقی در سال 2020 نظاره‌گر آن هستیم، گواه آن است که حمل و نقل عمومی، قطعات خودرو و حتی دوچرخه‌های برقی از سال 2017 بدین‌سو، رشد قابل‌توجهی داشته‌اند. تنها در ایالات‌متحده و در سال 2020 خرید دوچرخه‌های برقی نسبت به سال پیش از آن دو‌برابر شده است. در همین زمان اروپا شاهد افزایش فزآینده محبوبیت اسکوترهای برقی است. بنا بر گزارش 2021 «چشم‌انداز جهانی خودروهای برقی» از ژوئن 2020 بیش از 100شهر اروپایی کار با اسکوترهای برقی را در سطح شهر آغاز کردند.

برای دوچرخه‌ها و سه‌چرخه‌های الکترونیکی اما، آمار شگفت‌انگیز متعلق به آسیا و به‌ویژه چین است. این قاره 99درصد از فروش جهانی خودروهای برقی در سال 2020 را به خود اختصاص داده است و در حال‌حاضر 290میلیون دوچرخه و سه‌چرخه برقی در این کشور در تردد هستند. این بازار در اروپا نیز روند صعودی دارد و در سال 2020 رشدی 30درصدی را به ثبت رسانده است. اتوبوس‌های برقی نیز از این روند مستثنی نبودند و در سال 2020 میلادی، بالغ بر 600هزار اتوبوس برقی به ناوگان حمل و نقل جهان افزوده شده است. چین در این بازار نیز پیشتاز است و 78هزار اتوبوس برقی را روانه جاده‌های خود کرده است. کشور دیگری که برای توسعه حمل و نقل برقی خود در تلاش است، شیلی است که بنا دارد تا سال 2040 تمامی ناوگان حمل و نقل عمومی خود را برقی کند. فروش کامیون‌ها برقی سنگین نیز در 2020 رشدی 10درصدی داشته است و آینده رو به رشدی برای این خودروها تخمین زده می‌شود.

پرواضح است که رشد وسائل برقی، سبب‌ساز رشد شارژرهای برقی نیز خواهد شد. در سال 2020 بالغ بر 3/ 1میلیون شارژر در جهان تولید شده است که 30درصد آنان شارژر سریع است. گرچه هنوز بیشترین استفاده از شارژرهای برقی در خانه و محل کار مورد‌استفاده قرار می‌گیرند اما با بالا‌رفتن شمار خودروهای برقی شاهد افزایش شمار آنان در سطح خیابان‌ها نیز خواهیم بود. استقبال از خودروهای برقی منجر به افزایش تولید باتری‌های «لیتیوم‌یون» برای خودرو شده است که در نتیجه آن، تولید این باتری در سال‌2020 نسبت به 2019 رشدی 31درصدی داشته است. در این میان نیز نام چین به‌چشم می‌خورد. این کشور آسیایی با بیش از 70درصد از ظرفیت تولید جهانی پیشرو در تولید باتری است و اروپا‌ پشت‌سر آن‌ در حال افزایش ظرفیت تولید است. بر اساس برآورد «بلومبرگ»، سهم اروپا از تولید باتری جهان تا سال 2030 به 31درصد افزایش خواهد یافت.

از سویی‌ خودروهای برقی در سطح جهان بالغ بر 80تراوات ساعت‌برق در سال 2020 مصرف کردند که بخش عمده‌ای از آن مربوط به دوچرخه‌های برقی در چین است. با همه این احوال، سهم وسائل حمل و نقل برقی از کل مصرف برق جهان، تنها یک درصد است. در طول سال 2020 از انتشار بیش از 50میلیون تن گاز دی‌اکسید‌کربن به مدد استفاده از خودروهای برقی صرفه‌جویی شده است، در نتیجه نقشی که این خودروها در راستای رسیدن به اهداف محیط‌زیستی ایفا می‌کنند، غیر‌قابل‌انکار است.

گزارش 2021 «چشم‌انداز جهانی خودروهای برقی» دو سناریو پیش‌روی آینده بازار خودروهای برقی ترسیم می‌کند. در نخستین سناریو که بنا بر سیاست‌های اعلامی کنونی کشورها ترسیم شده است، تا سال 2030 جهانیان شاهد افزایش سهم خودروهای الکترونیک تا حدود 145میلیون دستگاه خواهند بود و 7درصد از ناوگان جهان را تحت‌سلطه خود خواهند گرفت. بنا بر سناریوی دوم که بسیار بلندپروازنه ترسیم شده است، پیش‌بینی می‌شود که 30درصد از کل وسایل نقلیه جهان به‌جز دوچرخه تا سال 2030 برقی خواهد شد. این بدان معناست که فروش جهانی خودروهای برقی به 43میلیون دستگاه خواهد رسید که تقریبا دو‌برابر میزان تخمین زده شده در سناریوی نخست است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.